Европейски избори

България ще проведе първите си избори за европейски парламент през май. Спомням си как през 2004 г. изборите в тоговашните нови членове на ЕС донесоха много екзотика и порно-звезди в европейските листи. България не изостана от тенденцията и на парламентарните избори през 2005 г. имахме Азис и Бони за кандидати.

Това обаче мина и се надявам предстоящите изори за евродепутати да сблъскат първите сериозни визии за това как България, като държава и отделният българин се справят в условията на европейски съюз. Бих споменал опита на Ирландия даван ми за пример от приятели. Ирландците са усвоявали 100% от парите от европейските фондове и дори са успявали да договорят допълнителни средства.

По признание на българският премиер Сергей Станишев, България ще може да усвои около 25% от предоставяните възможности за финансиране. Понеже не искам да са 15%, както вероятно ще станат бих искам да видя силен граждански натиск за прозрачност върху работата на правителството по европейските програми. И което е по-важно засилен интерес на бизнеса към кандидатстване по проекти.

И накрая, но най-важно – натиск към държавната администрация да дава повече възможности за усвояване на средства по програмите!