Коректна социология от агенция СКАЛА

Виждам как сред хората, които се интересуват от политика постепенно се поражда недоверие и истерия около данните, които публикуват социологическите агенции. Причината разбира се е в договорите, които социолозите имат с различни политически партии. Политиците обикновенно искат от социолозите “корекция” на данните в рамките на стохастичната грешка – едно в своя полза, а други във вреда на най-яростния си опонент. Така ще видите как агенциите, които работят за БСП например дават възможно най-ниските прогнози за подкрепа към ГЕРБ, “Синята коалиция” и към всеки друг неудобен на БСП.

Така социологията се превръща от наука в евтина пропаганда. Разбира се далеч не само БСП прави това. Тази публикация обаче не е за лошите практити, а за добрите. Причината е, че искам да привлека вниманието ви към една социологическа агенция – “Скала” на Цветозар Томов, която според мен работи коректно. Тоест публикува тези данни, които получава в извадките си.

Не казвам, че данните на другите социологически агенции не са верни. Нито обвинявам приятелите ми социолози, че работят некоректно. Казвам обаче, че данните, които “Скала” извади на 26 март са коректни от гледна точка на следното – каквото пише в извадката, това излиза в медиите. Разбира нямам компетентност да коментирам методологията на нито една социологическа агенция и затова не мога да кажа, кой от социолозите използва най-надеждна методика.

Данните на СКАЛА!

ГЕРБ – 31, 39 %, “Коалиция за България” – 21,35% (БСП), ДПС -12,99%, “Синята коалиция” – 10,64%, “Атака” – 9,84%, РЗС би получила 4,23 %, НДСВ – 4,01 %, “Напред” – 1,93 %. Тези прогнози са валидни при избирателната активност от 38,72% при 6 милиона избиратели. Ако това се случи, според СКАЛА” за да има евродепутат една партия трябва да получи 130 000 гласа.

Какво ми прави впечатление? Първо, че в анализа си Цветозар Томов и СКАЛА са коректни и не казват, кой колко мандата ще има със сигурност в европарламента. Второ, агенцията не отрича шансовете на НДСВ, РЗС и “Напред” да приближат или минат бариерата. Трето, СКАЛА е единствената социологическа агенция, която мери висок потенциал да “Синята коалиция”. Със сигурност знам, че агенцията няма договор със сините партии и няма никаква изгода от това да показва високи данни за “Синята коалиция”, совен разбира се най-важната причина обективността на социолога.

Изтъквам това не като аргумент в подкрепа на сините партии, а като индикатор, който да следите. Всички други социологически агенции публикуват прогнозни резултати за “Синята коалиция” които й дават 1 евродепутат. Агенциите, които видимо работят за БСП, ДПС и РЗС дори твърдят, че сините имат траен спад и можело и да не вкарат евродепутат. Въобще “необективните” агенции или целенасочено манипулират обществеността в ущърб на опозиционните парии или тикат лъжливо напред своите фаворити.

Аз искам да поздравя г-н Цветозар Томов и СКАЛА не заради конкретни резултати или за прогнозата за синята колиция, а за проявената обективност. Дали резултатите, които прогнозира агенцията са били измерени вярно, дали в тях има грешка и т.н. ще видим от резултатите в ноща на европейските избори.